Səhər yeməyini zəhərə çevirir: Beyni zədələyir və yaddaş itkisinə səbəb olur
Səhər yeməyi günün ən vacib yeməklərindən biridir. Bütün gün özünüzü enerjili və sağlam hiss etmək istəyirsinizsə, səhər yeməyini ötürməməyiniz məsləhətdir. Bununla belə, adətən səhər yeməyində istehlak edilən, sağlamlığı ciddi şəkildə təhdid edən qida var. Bəzi məhsullarda olan qlifosat adlı pestisid Alzheimer xəstəliyinə bənzər simptomlara səbəb ola bilər.
ABŞ-də aparılan təhlil nəticəsində məlum olub ki, yulaf əzməsi və portağal suyu kimi məşhur məhsulların hamısında olmasa da, bəzilərində qlifosat qalıqları aşkar edilib.
Qlifosat bəzi herbisidlərin əsas tərkib hissəsidir və bütün dünyada kənd təsərrüfatında geniş istifadə olunur.
Qlifosat hansı qidalarda olur?
ABŞ-da aparılan təhlil nəticəsində məlum olub ki, yulaf əzməsi və portağal suyu kimi məşhur məhsulların hamısında olmasa da, bəzilərində qlifosat qalıqları aşkar edilib. Bu analizdə ABŞ-də satılan Quaker yulaf əzməsi, Cheez-It və Tropicana portağal şirəsində qlifosat qalıqları aşkar edilib. Bildirilir ki, bu kimyəvi maddə qida zəncirinə torpaq, su və məhsulların emalı yolu ilə daxil olur.
Beyin toxumalarında iltihab
Arizona Dövlət Universiteti və “City of Hope” Araşdırma Mərkəzi tərəfindən aparılan araşdırmada qlifosatın siçanlarda Alzheimer xəstəliyinə bənzər beyin dəyişikliklərinə səbəb olduğu müşahidə edilib.
13 həftə ərzində aşağı və yüksək dozada qlifosat verilən siçanlarda beyin toxumalarında iltihab və sinir hüceyrələrinin zədələnməsi aşkar edilib. Bu dəyişikliklər altı ay ərzində qüvvədə qalmağa davam etdi.
Aşağı dozada belə təsirlidir
Tədqiqatçıların fikrincə, insanlarda rast gəlinən qlifosatın aşağı dozaları belə beyin iltihabına və siçanlarda lövhə əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Lövhə əmələ gəlməsi demans və Alzheimer kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin əsas mexanizmi kimi tanınır.
Alzheimer xəstəliyini artırır
Alzheimer Dərnəyinin məlumatına görə, ABŞ-da təxminən 7 milyon insan Alzheimer xəstəliyindən əziyyət çəkir və bu rəqəmin 2050-ci ilə qədər 13 milyona çatacağı gözlənilir. Tədqiqatçılar bu artımın ətraf mühit faktorları ilə əlaqəli ola biləcəyini düşünürlər.
Qlifosat 70 ildir istifadə olunur
Qlifosat 1950-ci illərdən bəri istifadə olunur, lakin 1996-cı ildə genetik modifikasiya üsullarının inkişafı ilə daha çox yayılmışdır. Bu, kənd təsərrüfatı bitkilərinin qlifosata davamlı olmasına imkan verdi və kimyəvi maddənin istifadəsini artırdı.