Pomidor şirəsinin elə bir faydası tapıldı ki… – ŞOK ARAŞDIRMA
Tokio Tibb və Stomatoloji Universitetinin Mamalıq və Ginekologiya kafedrasının alimləri müəyyən ediblər ki, duzsuz pomidor suyu içmək qan təzyiqini və orqanizmdə “pis” xolesterinin səviyyəsini azaldır. Bu iki amil ürək xəstəliyi riskinizi artırmaq üçün açardır.
Araşdırmanın nəticələri “Food Science & Nutrition” (FSN) jurnalında dərc olunub.
Araşdırmada 184 kişi və 297 qadın iştirak edib. Bir il ərzində könüllülərdən artan miqdarda pomidor suyu istehlak etmələri tələb olunub. Qeyd olunub ki, istehlak norması hər bir subyekt tərəfindən öz mülahizəsinə əsasən müəyyən edilib.
Tədqiqatdan əvvəl və sonra tədqiqatçılar könüllülərdən qan təzyiqi və qanda aşağı sıxlıqlı lipoprotein (LDL) səviyyələrinin iki mərhələli qiymətləndirilməsi üçün qan nümunələri vermələrini xahiş ediblər. LDL termini xüsusi aşağı sıxlıqlı molekullar tərəfindən daşınan sözdə “pis xolesterol”ə aiddir. LDL xolesterolu “pis” hesab olunur, çünki həddindən artıq olduqda, qan damarlarının divarlarında lövhələr əmələ gəlir, bu da damar vasitəsilə qanın hərəkətini məhdudlaşdıra bilər, bu da aterosklerozu təhdid edir və ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır (koronar arteriya xəstəliyi, infarkt və insult).
Qeyd edilib ki, bu cür patologiyalar üçün digər əhəmiyyətli risk faktoru yüksək qan təzyiqidir (hipertoniya).
Nəticələr göstərib ki, pomidor suyu içdikdən sonra müalicə olunmamış prehipertenziya və ya hipertansiyonu olan 94 iştirakçıda qan təzyiqi əhəmiyyətli dərəcədə azalıb. Sistolik qan təzyiqi orta hesabla 141,2-dən 137,0 mmHg-ə qədər aşağı düşüb. 125 iştirakçıda LDL xolesterinin səviyyəsi orta hesabla 155,0-dan 149,9 mq/dL-ə qədər azalıb.
Alimlər əlavə ediblər ki, bu faydalı təsirlər həm kişilərdə, həm də qadınlarda müşahidə olunub. Bundan əlavə, pomidor suyu müxtəlif yaş qruplarında qan təzyiqi və LDL səviyyələrini azaltmaqda təsirli olub. Bu o deməkdir ki, məhsul əksər insanlar tərəfindən ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün istifadə edilə bilər.